header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Arbitrage senioren

Spelregels

Spelreglement 
Op de KNHB-site vind je op de pagina Alles over de spelregels ook de laatste versie van het spelreglement. De KNHB heeft hier ook dit seizoen weer een briefing over de toepassing van de spelregels toegevoegd.

Een eenvoudiger versie van de spelregels, een "nieuw-spelregelboekje-veldhockey” gemaakt door SCHC, je hier ook vinden. Let op: dit boekje bevat niet de meest actuele spelregels, en wijkt daarmee op een aantal punten af van de officiële spelregels.

Filmpjes spelsituaties
Om de toepassing van de spelregels goed te zien kun je ook filmpjes bekijken. Deze vind je ook op de KNHB-pagina Alles over de spelregels.

Oefenexamen
Wil je toetsen of je met jouw spelregelkennis (weer) zou slagen voor een scheidsrechtersexamen? Dan kun je een van de oefenexamens doen die dezelfde KNHB-pagina Alles over de spelregels staan.

Scheidsrechters - planning
De planning van de scheidsrechters wordt, op basis van de wedstrijdplanning, steeds voor een aantal wedstrijden vooruit gemaakt. De planningsblokken zijn:

 

  1. Tot de herfstvakantie
  2. Tot de winterstop
  3. Zaalperiode
  4. Tot einde seizoen

De arbitragecommissie streeft ernaar uiterlijk donderdag voorafgaand aan de competitiedag de wedstrijdcodes aan de scheidsrechters te versturen. Hiervoor werkt de arbitragecommissie nauw samen met teammanagers en aanvoerders.

Lijnteams junioren & senioren
Bij de teams die 1e klasse of hoger spelen wordt in principe een poule van ervaren scheidsrechters ingezet. Deze worden gepland door de arbitrage-cie. Teammanagers van de teams waarop deze scheidsrechters worden ingedeeld worden hierover geïnformeerd.

C/D jeugd breedteteams
De wedstrijden van de C- en D-jeugd worden gefloten door één ouder van dat team en één A- of B-junior. Daarnaast begeleidt een andere ouder van het C- of D-team de A- of B-junior.

De arbitragecommissie vraagt aan de teammanager van het C-/D-team welke twee ouders het fluiten en de begeleiding van de junior scheidsrechter oppakken voor de betreffende wedstrijd.

De arbitragecommissie deelt ook in welk A- of B-team op welk moment moet fluiten en laat dit weten aan de teammanager van dit A- of B-team. 

De teammanagers informeren de arbitrage-cie zsm, en uiterlijk de woensdag voor de wedstrijd, welke scheidsrechters/begeleiders er zullen komen.  Vervanging wordt binnen het team zelf geregeld. 

A/B jeugd breedteteams
De A- en B-wedstrijden worden gefloten door ouders van deze teams. De arbitragecommissie vraagt aan de teammanager van het A-/B--team welke twee ouders het fluiten oppakken voor de betreffende wedstrijd. 

De teammanagers informeren de arbitrage-cie zsm, en uiterlijk de woensdag voor de wedstrijd, welke scheidsrechters/begeleiders er zullen komen.  Vervanging wordt binnen het team zelf geregeld. 

Senioren breedteteams
De seniorenteams leveren scheidsrechters voor elkaars wedstrijden.  De arbitragecommissie deelt in welk senioren-team op welk moment welk ander team moet fluiten en laat dit weten aan de aanvoerder(s) van dit senioren-team. De aanvoerder informeert de arbitrage-commissie zsm, en uiterlijk de woensdag voorafgaand aan de wedstrijd, welke twee scheidsrechters er daadwerkelijk fluiten. Vervanging wordt binnen het team zelf geregeld.


Opleiding scheidsrechter
De opleiding tot Clubscheidsrechter wordt door de KNHB met een E-learning cursus gegeven. Als cursist kun je zelf achter je computer thuis, in je eigen tijd, de basistheorie en spelregels leren. De E-learning bevat veel beeldmateriaal, filmpjes en animaties waardoor het leren ook leuk is. Het scheidsrechtersexamen wordt nog wel schriftelijk door een arbitragecoördinator van de KNHB in het clubhuis afgenomen. Voorafgaand aan het examen verzorgt een van onze meest ervaren scheidsrechters een oefenuurtje waarin de belangrijkste zaken aan bod komen en vragen worden besproken. Ervaring leert ons dat het bijwonen van dit vragenuurtje de slagingskans vergroot.

Om extra te oefenen kun je ook gebruik maken van de proefexamens van de KNHB.

Elk spelend lid van 16 jaar en ouder die langer dan 1 jaar lid is, is verplicht zijn/haar scheidsrechterskaart behaald te hebben. Vanaf 14 jaar worden junioren opgeroepen om samen met je teamgenoten aan de cursus deel te nemen en je kaart te behalen. Senioren en ouders worden uitgenodigd zelf een examenmoment te kiezen en zich in te schrijven.

Vind je fluiten leuk en wil je wel een stapje verder? Op de KNHB-site vind je alle informatie over de loopbaan van de scheidsrechter, van spelbegeleider tot bondsscheidsrechter.

Wil je je dit seizoen inschrijven voor een scheidsrechtersexamen? Zie dan het bericht op de website hierover: https://fletiomare.nl/site/default.asp?Option=51&NewsID=3460&Volledig=1

 

Andere vragen? Mail: [email protected]