header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Spelbegeleiding en spelregels: 3-, 6-, en 8-tal hockey

Spelbegeleiders Jongste Jeugd 

Bij de F- en de E-jeugd (3, 6- en 8-tallen) wordt het spel begeleid door spelbegeleiders. Dit zijn twee ouders, van elk team één. De teammanagers van de teams bepalen in afstemming met de ouders welke ouders spelbegeleider zijn.

De belangrijkste taak van de spelleider is de partijen op een plezierige, veilige en leerzame manier samen te laten spelen. Een spelleider is geen scheidsrechter!! De spelbegeleider helpt beide teams om een wedstrijd te hockeyen.

Tijdens het spel onderbreekt de spelbegeleider het spel zo min mogelijk maar let op veiligheid en de hoofdregels. Niet elke regel wordt altijd volledig toegepast om te voorkomen dat het spel teveel wordt afgefloten. Zo wordt er bijvoorbeeld bij de jongste jeugd niet altijd voor alle ‘shoot’ gefloten, . afhankelijk van het spelniveau. Het is wel belangrijk dat alles wat gevaarlijk spel is wordt afgefloten (hakken met sticks, sticks te hoog uitzwaaien etc).  De spelbegeleider begeleidt het spel, helpt beide teams met tactische en technische aanwijzingen en legt waar nodig uit waarom hij/zij ergens voor floot.

De spelregels van de Jongste Jeugd
Spelregelkennis is natuurlijk noodzakelijk om de wedstrijd prettig te kunnen begeleiden. Minimaal éénmaal per seizoen organiseert de Jongste Jeugd commissie samen met de arbitragecommissie voor elke spelcategorie (3-tal, 6-tal en 8-tal) een spelregelavond. De data worden gecommuniceerd via de teammanagers en de fletiomare-agenda.

Op de KNHB-site vind je de officiële spelregels
KNHB Spelregels 3-tallen
KNHB Spelregels 6-tallen
KNHB Spelregels 8-tallen

Voor elke categorie is er ook een (niet-officiële) samenvatting van de spelregels op 1 A4tje gemaakt, inclusief de afmetingen van het speelveld:

Samenvatting A4tje Spelregels 3-tallen
Samenvatting A4tje Spelregels 6-tallen
Samenvatting A4tje Spelregels 8-tallen

Vragen over de inhoud van de spelregels? Mail: [email protected]