download onze app
iOS app Android app
We zijn allemaal anders: Sport voor iedereen

8-10-2018  | 
11 oktober is het Coming Out day. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Fletiomare support dit initiatief door het hijsen van de regenboogvlag gedurende de komende weken.

Mensen zijn verschillend in uiterlijk, karakter, bezigheden, talent, cultuur, wel of geen beperking, geaardheid en nog veel meer. We vinden het belangrijk dat iedereen in een veilige en inclusieve omgeving kan sporten en leven. Niet alleen bij Fletiomare, maar ook daarbuiten. In een veilige sportomgeving voelt iedereen zich thuis. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, hoe je eruit ziet of wat je seksuele voorkeur is. 

Een veilige omgeving ontstaat niet vanzelf. Daar moet je als vereniging aan werken. Soms staan verschillen in afkomst, uiterlijk of seksuele voorkeur, - en de manier waarop daarmee wordt omgegaan - een veilig gevoel in de weg. Dat is vervelend omdat een onveilig gevoel ten koste gaat van sportplezier, ontwikkeling en prestaties. Bewust en onbewust beoordelen we mensen de hele dag door op basis van hun uiterlijk. Soms leidt dit tot negatief gedrag. Denk aan pesten, schelden, uitlachen, verbaal en soms zelfs fysiek geweld. Het slachtoffer is vaak iemand die zichtbaar opvalt binnen de groep. 

Soms zijn verschillen minder of niet zichtbaar. Denk aan iemands seksuele voorkeur of achtergrond. Het kan dus zomaar gebeuren dat je onbewust iemand kwetst. Ga maar eens na hoe vaak er grappen en opmerkingen over 'homo's worden gemaakt. Grappig bedoeld misschien, maar daardoor durven deze sporters niet uit de kast te komen. Vaak uit angst voor reacties van anderen. Dat is iets om over na te denken. 

Samen naar een veiliger sport klimaat!

Commissie VSK