download onze app
iOS app Android app
Nieuw: motorische vaardigheden trainingen voor de jeugd

31-8-2018  | 
Vanaf dit seizoen kan de E, D en C jeugd naast de technische trainingen ook deelnemen aan een motorische vaardigheden training. Waarom dat nodig is vertelt Marijn van de Ploeg, eigenaar en fysiotherapeut bij ABC Fysiotherapie Leidsche Rijn, die voor Fletiomare deze nieuwe training coördineert. "Kinderen op de basisschool gamen meer, spelen minder buiten en krijgen minder gymles dan vroeger. Hierdoor zijn kinderen tegenwoordig motorisch minder vaardig. En dat merk je ook op het hockeyveld omdat ze sneller blessures hebben, maar ook omdat het plezier in het spel vermindert. Daarnaast wordt bij hockey eenzijdig getraind. Daarmee bedoel ik dat vooral bepaalde spiergroepen getraind worden. Terwijl het voor kinderen in de groei beter is om veelzijdig te trainen, dus meerdere spiergroepen. Door deze motorische trainingen leren ze anders én beter bewegen waardoor ze minder snel blessures oplopen en betere hockeyers kunnen worden”.

Athletic Skills Model
De trainingen worden gegeven door trainers die bekend zijn met het Athletic Skills Model (ASM). Het ASM is een andere manier van denken over bewegen. Dit model gaat uit van 10 basis motorische vaardigheden die kinderen een betere beweger maken, zoals balanceren, vallen, springen, landen, rollen, duikelen en draaien. De bouwstenen van het ASM zijn aanpassingsvermogen en creativiteit. In alles wat er volgens dit model getraind wordt, komen deze twee kenmerken terug. Beide zijn nodig om te kunnen anticiperen op verschillende situaties in het hockeyspel.

Wanneer?
Vanaf volgende week staan de eerste trainingen gepland voor J8E1/2/3, M8E1,2, MZ8E1,2, JD1/2/3/4, MD1/2/3/4/5/6, JC1/2, MC1/2, JB 1/2 en MB1/2. Vanaf de eerste week van oktober starten de trainingen van alle andere E, D en C teams in de vorm van een instuiftraining.  Hierover volgt binnenkort meer informatie (tijden/kosten etc).

Wie geven de training?
De trainers zijn Regina Groot (sportfysiotherapeut), Theo Brave (docent lichamelijke opvoeding), Steyn Rotman (personal trainer, ASM-trainer), Rense Mokking (bewegingswetenschapper en fysiotherapeut) en Marijn van der Ploeg (sportfysiotherapeut en ASM-trainer). In het eerste blok besteden zij vooral aandacht aan gaan, lopen, ritme, gooien, vangen en mikken

Meer informatie?
Vragen over de motorische vaardigheden training kun je stellen aan Marijn van der Ploeg: [email protected] of 06-24760325. Of lees het artikel over ASM op de KNHB website.